2011. október 11., kedd

MEFOB XCO - 2011.10.09.


2011-ben is Etyeken rendezték meg a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságot (MEFOB) MTB szakágban pontosan egy héttel az országúti verseny után. A pálya a szokásos 2,2km hosszú, a szőlők között kanyargó, egy emelkedőből és egy lejtőből álló volt. A nőknek 3 kört, a férfiaknak 6 kört kellett teljesíteni. Nem csak egyéniben hirdettek versenyt, hanem csapatban is, 3 fős csapatok voltak, ahol összeadták a 3 csapattag idejét. Az időjárás, az elmúlt két évvel ellentétben, nem volt nevezhető kerékpárosbarátnak, a versenyzőket igazi őszi idő, 10fok alatti hőmérséklet és eső fogadta. Szerencsére az idei extrém aszályos évnek köszönhetően ez nem tett jelentős kárt a pálya talajában.

Az időfutam után újra egy montis hét következett. A rövidülő nappalok és az egyre hűvösebb idő ellenére is tudtam 6 órát tekerni, edzésnek nem nevezném, mert már nehezen tartom a zónákat, mindössze csütörtöki kerékpározás tekinthető igazi edzésnek. A bringán is módosítottam az elmúlt versenyhez képest, lekerült az első váltókar és egy lánckerék elölről, mert erre a pályára bőven elég egy 38-as tányér nekem. Kiszámoltam, hogy ez a -160g kb 1másodperc előnyt fog jelenteni nekem a verseny során (komoly előny, igaz? :) ). Pénteken beköszöntött az ősz lehűlés és eső formájában, már nem is emlékszem, hogy mikor esett előtte utoljára. Hétvégére is hűvös esős időt ígértek 14-15fokos napi maximum hőmérséklettel. Úgy számoltam, hogy ilyen időben még rövidnadrágban és rövidujjú mezben tudok versenyezni, de biztonságképpen beraktam pár 10fok alá való ruhát is.
Vasárnap 7órakor keltem, az ablakban a hőmérő kereken 4fokot mutatott, ez nem volt túl biztató. 8ra kellett a város szélére érnem, ahol a csapatbusz felvett engem. Teljes téli ruházatban tekertem ki oda, de még a membrános kesztyűmben is fázott a kezem. Fél 10 körül értünk Etyekre, ott még hűvösebbnek tűnt az idő és az eső is elkezdett szemerkélni. Nevezés közben mindenki úgy be volt öltözve, mintha nem is kerékpárversenyre jöttünk volna, hanem mondjuk szánkóra :) .

Ekkor véglegesítettük, hogy ki melyik csapatban lesz, pont hatan voltunk, így két csapatra elegendő versenyzőnk volt. Az első csapatba Gulyás Ádám, Tóth Andris és én kerültem, a második csapatba Dolezsai Balázs, Kuntár Bence és Kelemen Péter, a női mezőnyben pedig Felföldi Viki képviselte az egyetemet. A nevezés után a többség visszaszállt a kocsiba és ott melegedett. 45perccel a rajt előtt kitalálták a szervezők, hogy hozzuk 15perccel előbbre a rajtot, hogy ne kelljen annyit üldögélni a kocsiban. Ennek én nem örültem, mert így csak 15percem maradt melegíteni, éppen akkor kezdtem az öltözést amikor ezt kitalálták. Hideg volt, de úgy döntöttem, hogy rövidnadrágban és melegítőkrémmel vastagon bekenve vágok neki a versenynek, felülre pedig egy aláöltözőt, egy mezt és egy vékony szélállómellényt veszek fel. Bemelegítés alatt egyáltalán nem éreztem, hogy be lenne kenve a lábam, gurultam egy kicsit az aszfalton és mentem 1,5kört a pályán. A lejtőn a füves részen nagyon csúsztak az alacsonymintás gumijaim, tudtam, hogy majd a versenyen itt nagyon vigyáznom kell. Miután beálltam a rajtba kaptam az információt, hogy idén összesen csak két csapat nevezett, csak végig kell menni a pályán az éremhez :) . 10.45kor elrajtoltunk, elég viccesen indult az egész, mert Ruszin Ádám a nedves füvön keresztbefordult és befeküdt elénk. Az első rövid egynyomos mászáson kicsit beszorultam, de utána a széles úton felértem Balázsra, a 2.kör elején utolértük Bencét, aztán ő le is szakadt rólunk, előttünk kb 15-20másodpercre lehetett a Gulyás Ádám - Balázs Soma páros, a 3. kör elején látszott, hogy közelebb vagyunk Somáról leszakadó Ádámhoz, kb ekkor érték el a lábaim az üzemi hőmérsékletet és nagyobb megerőltetés nélkül felmentem Ádámra. A 4. kört végig vele tettem meg, lefelé nem volt egyszerű nem leszakadni róla, aztán az 5. kör elején már nagyon lassúnak éreztem ezt a tempót és továbbmentem. A hegytetőn még láttam magam előtt Somát, 25mp hátrányt mértem ott. Itt már látszott, hogy egy kör alatt se előrébb se hátrébb nem fogok kerülni. A 6. kört megtettem a saját utazó tempómban, fejben már kicsit elkalandoztam közben és az egyik kereszteződésben túlmentem, de szerencsére feltűnt, hogy rossz helyen vagyok és visszamentem a pályára. Az utolsó lefelén még szépen, óvatosan lejöttem és 5.-ként értem a célba. Mögöttem Balázs, Ádám, Bence volt a sorrend, egymás után jöttünk be veszprémiek. Andrisnak sikerült megszereznie az egyéni 3. helyet, Vikinek a 2.-at, az egyes csapatunknak az első helyet, a kettesnek a másodikat. Ha valaki Andrist keresné a képen akkor feleslegesen teszi, ő bringával elindult hazafelé, mert aznap 3 órát kellett tekernie :) . Eredményhirdetés után mi is hazafelé vettük az irányt, Fehérváron megebédeltünk az egyetem számlájára az egyik gyorsétteremben és helyet cseréltünk Andrissal, ő ült be a buszba, én bringára és haza gurultam.
Értékelés, még mindig jó formában vagyok, ugyanúgy mint a múlthéten megint nem fáradtam el, maradt a pályában elég sok másodperc. A csapat első helyet nem tudom nagyon értékelni, mert nem volt ellenfél, persze mindenki eljöhetett volna (mint a korábbi években), de nem jöttek. Jó lenne még idén versenyezni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése